fbpx

BLOG

19.01.2023

Komercijalni audio sustavi – naša svakodnevica

Komercijalne sisteme ozvučenja susrećemo u svakodnevnom životu a da toga često nismo ni svjesni. Od javnog prijevoza do trgovina, količina zvuka koji nas zasipa na svakom koraku je poprilična. No, što je komercijalni audio sustav i kako utječe na nas? U ovom ćemo blogu pobliže prezentirati od čega se komercijalni audio sustav sastoji i koje prednosti nam nude u svakodnevnom funkcioniranju.

 

Što su komercijalni audio sustavi?

 
Komercijalni audio sustavi imaju moć utjecanja na naš svakodnevni život i to na mnogo načina, od pružanja informacija o aktualnim događajima do zabave. Od trenutka kada uđemo u dizalo poslovne zgrade ili primjerice šetnje kroz trgovinu, oni nam pružaju pozadinsku glazbu i najave koje nam pomažu da budemo obaviješteni o aktualnim događajima. Mogućnosti su ogromne od jednostavnih glasovnih poruka na zvučnicima do razrađenih višesobnih zvučnih sustava s više zvučnika povezanih na jedan izvor. Glavna svrha komercijalnih audio sustava je osigurati da svatko čuje i dobije potrebne informacije. Posljednjih godina ovi su sustavi postali sve napredniji, omogućujući tvrtkama i organizacijama da prilagode svoje zvučno iskustvo prema klijentima ili zaposlenicima. Na primjer, maloprodajne trgovine mogu koristiti ambijentalnu glazbu dizajniranu posebno za okruženja kupnje, dok se uredi mogu odlučiti za opuštajuće zvukove koje mogu stvoriti mirniju atmosferu tijekom radnog vremena. Osim toga, restorani ih često koriste puštajući umirujuće melodije po cijelom prostoru stvarajući pritom savršen ambijent za svoje goste. Komercijalni audio sustavi također omogućuju tvrtkama i organizacijama da brzo i učinkovito komuniciraju važne informacije kroz čitave prostore ili zgrade – upravo zato su danas postali toliko popularni u mnogim industrijama.

 

Kako komercijalni audio sustavi utječu na nas?

Iz perspektive korisnika, komercijalni audio sustavi pomažu stvoriti atmosferu koja je pogodna za opuštanje i uživanje. Na primjer, kada uđemo u trgovinu ili restoran, umirujuća pozadinska glazba može nam pomoći da se opustimo dok kupujemo ili jedemo vani. Slično tome, ako putem komercijalnih audio sustava stižu najave, one mogu pružiti važne informacije poput najava novih proizvoda ili nadolazećih rasprodaja. Na drugoj razini, komercijalni audio sustavi također oblikuju način na koji zaposlenici percipiraju svoje radno okruženje i doprinose ukupnoj produktivnosti. Puštanje umirujuće glazbe u uredima tijekom radnog vremena pomaže radnicima da budu usredotočeni na svoje zadatke, a istovremeno smanjuje razinu stresa.

Isto tako, brzim i učinkovitim emitiranjem ključnih poruka na više lokacija putem zvučnika omogućuje poslodavcima komunikaciju s osobljem bez obzira na to gdje se nalaze unutar zgrade ili prostora – što ih čini neprocjenjivim alatom za većinu današnjih poslovnih subjekta!

 

Koji su benefiti korištenja komercijalnih audio sustava?

Komercijalni audio sustavi revolucionirali su način na koji konzumiramo i doživljavamo zvuk. Omogućili su nam stvaranje zvučnih okruženja u javnim i privatnim prostorima i to u svakom aspektu užitka slušanja i jednostavnosti korištenja. Upravo je to proširilo našu sposobnost da cijenimo nijanse glazbe, emocija, zabave i komunikacije koje audio sustav može oživjeti. Glavna funkcija komercijalnih audio sustava je pružanje bitnih informacija. Oni mogu pružiti poboljšanu sigurnost nudeći bolju komunikaciju prilikom primjerice opasnosti u slučaju požara. Sve u svemu, postoje brojne prednosti koje dolaze s korištenjem komercijalnih audio sustava, uključujući poboljšanu jasnoću, praktičnost, mogućnosti kontrole kvalitete i jačine zvuka.

 

 

Od čega se komercijalni audio sustavi sastoje?

Kako bi dobili odgovarajući zvuk u svim željenim područjima, potrebno je dobro pokriti sve prostore odgovarajućim zvučnicima. Pošto su komercijalni audio sustavi prilagođeni široj namjeni na većem prostoru, prilikom projektiranja instalacije potrebno je prvenstveno znati od čega se takvi sustavi sastoje. Odgovor na to pitanje su specijalizirana pojačala koja šalju signale slabije struje i velike voltaže na veći broj zvučnika distribuirajući pritom audio signal na značajnijim udaljenostima. Upravo se po tome komercijalni audio sustavi razlikuju od klasičnih koje se ne smije pretjerano opteretiti većim brojem zvučnika. Kada govorimo o pojačalima potrebno je dobro razmisliti o dvije ključne karakteristike, snazi odabranog pojačala i broju ulaza. Postoje mnoga rješenja a najbolje bi bilo multizonsko pojačalo koje ima dovoljno snage da pokrije kompletan prostor.

RCF zonsko pojačalo

Zvučnici a posebice njihov raspored i dizajn su isto vrlo bitni. Razlikujemo razne vrste i namjene istih ali najlakše je napraviti podjelu prema načinu instalacije zvučnika. Danas, možda i najpopularnije rješenje su oni ugradbeni koji neće narušiti dizajn interijera. Uz njih postoje zidni, viseći te specijalizirani vodotjesni zvučnici s mnogim načinima montaže.

RCF ugradbeni zvučnici

Kako bi upotpunosti iskoristili sve mogućnosti audio sustava potrebno je integrirati sustav s drugim sistemima. Tako je moguće povezati razne pozivne mikrofone kojima ćemo lakše prenositi informacije, a posebno je zanimljiva mogućnost povezivanja Vašeg audio sustava s raznim sistemima senzora. Na primjer ako integriramo ozvučenje sa alarmnim senzorima za požar, u slučaju požara audio sustav automatski isključuje pozadinsku glazbu te počinje s emitiranjem požarnog alarma ili unaprijed snimljenog glasovnog upozorenja.

 

 

Potrebno Vam je rješenje?

Ako malo razmislimo o komercijalnim audio sustavima, možemo zaključiti da su im mogućnosti ogromne, od jednostavnih glasovnih poruka na zvučnicima do razrađenih više zonskih zvučnih sustava povezanih na jedan izvor. Glavna svrha komercijalnih audio sustava je osigurati da svatko čuje i dobije potrebne informacije u cijelom prostoru nekog poslovnog objekta. Kao najbolje moguće rješenje preporučujemo RCF Business i Commercial Audio o kojima više možete saznati na prethodnoj poveznici. Kao ekskluzivni distributeri RCF zvučnih sustava možemo Vam pomoći prilikom projektiranja i instaliranja komercijalnih audio sustava u Vaš poslovni prostor. Za više informacija pošaljite nam upit!

Kontaktiraj nas!

 

RCF komercijalni audio sustavi