BLOG

19.01.2023

Koji mikrofon Vam je potreban? Razlike između dinamičkih i kondenzatorskih mikrofona

Ne može se poreći da je stvaranje glazbe oblik umjetnosti. Bilo da svirate gitaru, bubnjave ili pjevate - svaki instrument mora biti napravljen kako treba da bi reproducirao naše sposobnosti. Uz odgovarajući instrument, kako bi ozvučili ili snimili taj zvuk potreban nam je i odgovarajući mikrofon. Ono što većina ljudi ne shvaća jest utjecaj koji pravi mikrofoni mogu imati kada je u pitanju stvaranje izvrsne kvalitete zvuka. Kako bi bolje razumjeti koji mikrofon trebate koristiti za svoje sljedeće snimanje, u nastavku ćemo istražiti i objasniti razlike između kondenzatorskih i dinamičkih mikrofona. Ove dvije različite vrste mikrofona, njihove prednosti i mane odgovoriti će na ključno pitanje: "Koji je mikrofon pravi za Vas?"

Razumijevanje razlika između kondenzatorskih i dinamičkih mikrofona

Stvaranje glazbe može biti uzbudljivo iskustvo, ali kako biste stvorili najbolju moguću kvalitetu zvuka, potrebno je koristiti pravi mikrofon. Kondenzatorski i dinamički mikrofon, dvije vrste mikrofona koje se često viđaju ispred pjevača na koncertima ili u studijima za snimanje. Ali koja je razlika između njih? Kako znate koji je bolji za Vaš projekt? Kako bi mogli donijeti odluku pri kupnji svog sljedećeg mikrofona potrebno je razumjeti u čemu se ove dvije vrste mikrofona razlikuju. Raspravi o razlici između dinamičkih i kondenzatorskih mikrofona nikada kraja. Kondenzatorski mikrofoni imaju veću osjetljivost od dinamičkih, što ih čini idealnima za snimanje detalja poput suptilnih nijansi vokala ili osjetljivog prebiranja po žicama akustične gitare. Za rad im je potrebno napajanje iz vanjskog izvora kao što su baterije ili fantomsko napajanje, što ponekad može biti nezgodno, ali će vam definitivno dati bolju kvalitetu zvuka. S druge strane, dinamički mikrofoni imaju niže razine osjetljivosti i ne zahtijevaju nikakve dodatne izvore napajanja, te su sami time savršeni za nastupe uživo. Osim toga, bolje podnose glasne zvukove od kondenzatora; što je super ako planirate snimati instrumente poput bubnjeva odnosno onih koji proizvode veliku buku. Ipak, glavna razlika između ova dva tipa mikrofona je u dva različita principa pretvarača ili transduktora. Oba mikrofona imaju membranu koja vibrira u skladu s kretanjem zraka oko nje, a taj zrak je zapravo zvuk. Mikrofon transformira to kretanje membrane te je pretvara iz akustične u električnu energiju. Tu na scenu dolazi pretvarač, a svaka vrsta mikrofona ima različita svojstva svojeg pretvarača.

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorski mikrofoni su jedan od najpopularnijih tipova mikrofona koji se koriste u današnjim studijima za snimanje. Oni služe stvaranju prekrasnih zvučnih pejzaža uz minimalan napor. Bilo da studijski snimate vokale ili samo tražite jednostavan način da snimite sebe kako svirate gitaru, ovi svestrani mikrofoni pobrinuti će se da svaka nota bude glasna i jasna s kristalno čistim detaljima. Iako su primjereniji za studijsko snimanje danas pronalazimo i vrlo dobre ,,live’’ kondenzatorske mikrofone, pomoću kojih će Vaš vokal zvučati vrlo prirodno. Od klasičnih glazbenih setova snimljenih uživo, do pop pjesama snimljenih u kućnim studijima diljem svijeta, kada dođe vrijeme za audio produkciju, ne tražite dalje.

Naša preporuka: DPA 2028 kondenzatorski vokalni mikrofon

Dinamički mikrofoni

Dinamički mikrofoni prisutni su od najranijih dana snimanja glazbe te su i danas jedna od najpouzdanijih opcija. Ne samo da pružaju izvrsnu kvalitetu zvuka dok su relativno jednostavni za korištenje, već ne zahtijevaju nikakve dodatne izvore energije. Dinamički mikrofoni koriste se više za nastupe uživo gdje postoji glasan izvor zvuka. Smatraju se najprikladnijima za glasne vokale uživo. Također su vrlo dobri za ozvučivanje bubnjeva i gitarskih pojačala, puhačkih instrumenta,.. Međutim, njihova manja osjetljivost znači da se neki detalji mogu izgubiti u usporedbi s kondenzatorskim mikrofonom, osim toga, dinamički mikrofoni obično su jeftiniji, pa ako je proračun problem, to bi moglo utjecati na Vašu odluku. Bilo da ste početnik koji tek ulazi u svijet glazbe ili iskusni producent koji traži pouzdan mikrofon, dinamički mikrofoni nude neusporedivu pouzdanost bez pretjeranog žrtvovanja kvalitete zvuka.

Naša preporuka: Audix OM11 professionalni dinamički mikrofon

Odabir mikrofona

Kada je riječ o audio produkciji, postoji niz mikrofona dostupnih za odabir - a svaki ima svoj jedinstveni skup prednosti. Ključno je odlučiti koji mikrofon najbolje odgovara Vašim potrebama, bilo da snimate vokale u studiju ili nastupate uživo na pozornici. Oba mikrofona nude izvrsnu kvalitetu zvuka sa svojim prednostima i nedostacima. Kondenzatorski mikrofoni pružaju detaljne snimke s puno jasnoće, ali zahtijevaju napajanje iz vanjskog izvora dok dinamički mikrofoni ne trebaju nikakvu dodatnu opremu ali možda neće uhvatiti toliko detalja zbog svoje niže razine osjetljivosti. U konačnici, sve se svodi na to kakvu vrstu snimanja planirate i kakav zvuk želite! Ako imate pristup dodatnoj opremi kao što su pretpojačala, onda bi kondenzatorski mikrofon mogao biti pravi izbor za Vas, u suprotnom, kvalitetan dinamički mikrofon obaviti će posao. Kao ekskluzivni distributeri DPA i drugih mikrofona u našoj ponudi možete pronaći savršeni mikrofon za sebe ili svoj projekt. Bilo da se radi o kondenzatoru ili dinamičkom mikrofonu naš tim pronaći će pravo rješenje. Vaš upit možete poslati na info@lavprojekt.com