BLOG

19.01.2023

Digital Signage: besprijekorna distribucija A/V sadržaja

Digital Signage moćan je način pružanja dinamičnih informacija klijentima, zaposlenicima i posjetiteljima na privlačan način. Interaktivnost i kontrola sadržaja najbolje opisuju ovaj sustav. Od maloprodajnih trgovina do korporativnih ureda, Digital Signage isporučuje prilagođeni sadržaj a može se koristiti za oglašavanje, prezentaciju obrazovnog sadržaja te reprodukciju raznih medijskih sadržaja. Glavna funkcija sustava jest omogućavanje prikaza relevantnih informacija i oglasa, ciljanoj publici na planiranom mjestu u planirano vrijeme. Ključ uspješne implementacije leži u besprijekornoj distribuciji audiovizualnog sadržaja na više zaslona i uređaja. Ovaj proces zahtijeva pažljivo planiranje i precizno izvođenje tijekom cijelog procesa postavljanja. Također je važno uzeti u obzir sve čimbenike kao što su integracija playera i zaslona, mrežna povezivost te opcije prilagodljivosti. Kroz ovaj post istražit ćemo čimbenike potrebne za uspješno postavljanje Digital Signagea te preporučiti rješenja koja besprijekorno integriraju hardverske i softverske elemente sustava.

Interaktivnost i kontrola

Interaktivnost je veliki tehnološki trend, a tržište digitalnog oglašavanja koje se neprestano širi glavno je područje u kojem raste potražnja upravo za interaktivnom tehnologijom. Korištenjem Digital Signage sustava počela su se stvarati nova malooprodajna iskustva. Multitouch tehnlogija na digitalnim zaslonima velikog formata tako primjerice omogučuje pregledavanje preporuka i virtualno isprobavanje artikla koji trenutno nisu u trgovini. Upravo takvo pregledavanje korištenjem sustava istovremeno vraća dragocjene podatke o kupcima kako bi analitika maloprodaje na licu mjesta postala stvarnost. Time se za buduće posjete ostvaruje mogućnost personaliziranog marketinga koji sadržaj čini još relevantnijim za kupca.

Čimbenici besprijekorne distribucije sadržaja

Integracija te sam odabir uređaja i zaslona prvi je korak u postavljanju Digital Signage sustava. Uključuje povezivanje svih potrebnih hardverskih komponenti kao što su zasloni, media playeri, kabeli i drugi dodaci kako bi se osiguralo neprimjetno distribuiranje sadržaja na više uređaja. Uz pravilnu integraciju, osigurati će se dosljednja isporuka sadržaja s jednog uređaja na drugi bez ikakvih prekida ili kašnjenja. Upravljanje sadržajem i distribucija također su vrlo bitni čimbenici uspješne implementacije ovog sustava. Sustavi za upravljanje sadržajem omogućuju korisnicima da jednostavno upravljaju svojim izvornim materijalom putem intuitivnog sučelja koje im omogućuje brzo i precizno učitavanje datoteka dok u svakom trenutku prate signal kroz svaku komponentu unutar sustava. Sustav također osigurava brza ažuriranja koja se trenutačno primjenjuju na bilo kojem povezanom uređaju bez potrebe za ručnom intervencijom. Korištenjem ovih alata, organizacije imaju veću kontrolu nad svojim procesom distribucije sadržaja.

Uspostava mreže distribucije sadržaja

Mrežna povezanost i pouzdanost ključne su komponente uspješnog Digital signage sustava. Kako bi mogli distribuirati svoj sadržaj potrebna nam je mreža preko koje će taj sadržaj zapravo ‘’putovati’’. Mreže za isporuku sadržaja (CDN) treba odabrati na temelju brzine, kvalitete i pouzdanosti koje pružaju na više uređaja. Na primjer, ako Vam je potreban istovremeni streaming na više povezanih uređaja, tada bi trebalo odabrati odgovarajuće CDN rješenje koje može podržati prijenose podataka velike propusnosti s malom latencijom. U planiranje mreže isto treba uključiti sigurnosne mjere kao što su vatrozidi kako bi se zaštitili od zlonamjernih napada, a istovremeno održavali integritet Vaše imovine u svakom trenutku. Prilikom uspostave mreže također treba uzeti u obzir mogućnosti nadogradnje kako bi se buduća proširenja mogla lako obaviti, bez potrebe za velikim promjenama postojeće infrastrukture ili dodatnim ulaganjem u novi hardver. Kako bi se to postiglo u planiranje treba uključiti modularna rješenja koja korisnicima omogućuju brzo i isplativo dodavanje dodatnih zaslona, a istovremeno osiguravaju besprijekornu integraciju s postojećim uređajima.

Preporuka rješenja - ATEN

Zaključno, digital signage organizacijama pruža moćan alat za stvaranje dinamičnih vizualnih sadržaja koji se mogu brzo i jednostavno distribuirati na više uređaja. Iskorištavanjem pravih softverskih rješenja i hardverskih komponenti, u kombinaciji s odgovarajućim opcijama mrežnog povezivanja, organizacije mogu osigurati dosljednu isporuku sadržaja dok pritom zadržavaju kontrolu nad onim što se prikazuje na svakom ekranu.

Kao ovlašteni distributeri tvrtke ATEN preporučujemo upravo njihovo rješenje i opremu potrebnu za digital signage. ATEN-ova digital signage rješenja koja besprijekorno integriraju hardverske i softverske elemente, pojednostavljujući pritom procese implementacije i borbe s izazovima upravljanja sadržajem. Aten nudi razna rješenja a neka od njih su:  

     
• Media playeri za video zid

   
• Web sučelja za postavljanje rasporeda video zida
       
• Matrix Switches za dizajniranje i upravljanje vezama
       
• Video Splitters za distribuciju sadržaja
       
• Ekstenderi za povećanje udaljenosti instalacija
       
• Kabeli za povezivanje izvora i zaslona
     

Od video izvora i video distribucije pa do prijenosa i proširenja signala, ATEN nudi najpouzdanije proizvode za digital signage, koji su prilagođeni Vašim potrebama. Ukoliko ste zainteresirani za više informacija ili planirate novi projekt naši stručni zaposlenici spremno će odgovoriti na Vaš upit.

Pišite nam na info@lavprojekt.com