Projektiranje i opremanje multimedijalnom opremom - LAV Projekt - Kuća kostrenskih pomoraca

Klijenti: Općina Kostrena

Datum projekta: 2023.

Tip projekta: Video,

Kuća kostrenskih pomoraca interpretacijski je centar koji ima cilj na suvremeni način interpretirati teme vezane uz more i pomorstvo. Centar je smješten u zgradi stare pučke škole Sv. Barbara, dijelu Kostrene koji je poznat po pomorskoj tradiciji i kapetanima. Pošto je Kostrena i danas sinonim pomorskog znanja te pomoraca, Kuća kroz suvremenu, inovativnu i atraktivnu interpretaciju povijesne važnosti pomorstva odgovara na pitanja tko je pomorac, kako živi, što osjeća i doživljava te kakav je njegov utjecaj na društvo u cjelini. Izuzetno smo ponosni što smo prilikom rekonstrukcije ove zgrade u novi suvremeni interpretacijski centar bili zaduženi za projektiranje te izvedbu multimedijalnog rješenja postava Kuće.

Slike projekta

Opis projekta

Kuća kostrenskih pomoraca projektno je zamišljena kao svojevrsno putovanje između mora, zemlje i neba, a to je u prostoru predstavljeno kroz četiri prostorno odvojene ali tematski povezane cjeline. Prizemlje zgrade zamišljeno je kao more, prvi kat je kopno, potkrovlje simbolizira nebo a stubište koje ih međusobno povezuje predstavlja putovanje. Klijent je od nas tražio rješenje za implementaciju multimedijske opreme, putem koje će priča o životu pomoraca i utjecaju pomorstva biti ispričana. Naše rješenje je prihvaćeno i ubrzo smo počeli sa samom izvedbom i instalacijom opreme.

 

Stubište – Putovanje

 

Ulazni stubišni prostor zamišljen kao početak interpretacijskog iskustva te simbolizira početak putovanja. Kako bi se posjetiteljima mogle pružiti sve potrebne informacije o sadržaju koji Kuća kostrenskih pomoraca nudi, u ovaj prostor implementirali smo interaktivni display AllSee WP43A. Na vertikalno postavljenom 43“ ekranu osjetljivom na dodir, posjetitelji mogu pronaći razne informacije o sadržaju postava ali i sveukupnoj baštinskoj ponudi Općine Kostrena.

 

Prizemlje – More

 

Prizemlje zgrade je prostor koji simbolizira more, te posjetitelju donosi razne cjeline; more je život, čuvajmo more, trebamo more i more je opasnost. Kroz raznolika svjedočanstva osoba koje su vezane uz pomorstvo i pomorsku tradiciju Kostrene, posjetitelji se zapravo upoznavaju s tematikom te odnosom čovjeka i mora (cjelina – more je život). Na implementiranim Sony tabletima TEB-15XP i TEB-22XP te na višenamjenskim usmjerenim zvučnicima Ultrasonic Acouspade Classic, posjetitelji imaju priliku vidjeti i čuti svjedočanstva primjerice umirovljenog kapetana plovidbe. Tableti su montirani na Edbak GD22 nosače te smješteni u “kutije“ a kroz otvor posjetitelj ima priliku intimno doživjeti svjedočanstvo. Isto je implementirano i za potrebe cjeline more je opasnost.

 

 

Prvi kat – Kopno

 

Ulaskom na prvi kat posjetitelj dolazi do druge cjeline postava a to je kopno. Prostor ima cilj dočarati život pomoraca i njegove obitelji, a za te potrebe horizontalno smo montirali dva AllSee WP55A interaktivna dodirna displaya na kojima su postavljeni materijali koji prikazuju kronološki razvoj pomorstva u Kostreni. U stol na kojem se nalazi pomorski dnevnik implementirali smo Sony TEB-22XP tablet, na kojem posjetitelji mogu saznati više informacija. Kretanjem kroz prostor dolazimo do zatvorenog djela u kojem smo implementirali VUE2 VU-U4C DLP video/data projektore na Edbak PM3 stropnim nosačima. Pomoću projektora posjetitelji mogu iskusiti digitalno potpomognutu interpretaciju promjene mora iz mirnog do olujnog na pučini. Za potrebe reprodukcije sadržaja isporučili smo i multimedijalno računalo za projekciju.

 

Potkrovlje – Nebo

 

U završnom dijelu interpretacijskog postava dolazimo do potkrovlja koji simbolizira nebo odnosno pomorsku navigaciju. Za te potrebe montirali smo interaktivni višedodirni stol Mobo Fade 65“ na kojem posjetitelji putem interaktivne aplikacije mogu saznati više o samim pomorcima, brodovima te navigacijskim rutama. Pored je montiran Sony TEB-15CXP tablet na Edbak GD22 nosaču, pomoću kojeg posjetitelji imaju priliku saznati više o pomorskoj navigaciji. Središte prostora potkrovlja namijenjeno je interaktivnoj interpretacijskoj instalaciji. Ona se sastoji od isporučenog kormila koje je povezano sa senzorima i VR sustavom.  Posjetitelj pomoću VR naočala i senzora na kormilu, korištenjem zvijezda za navigaciju, plovi brodom morem i uplovljava u Kostrensku luku. Sve zajedno je spojeno na multimedijalno računalo koje putem implementiranog VUE2 VU-U4C projektora tu plovidbu projicira na platno ispred kormila.

 

Uz samu Kuću kostrenskih pomoraca nalazi se naknadno priključeni prostor Narodne čitaonice koji služi kao povremeni izložbeni prostor. Za potrebe prezentacija te događanja u čitaonici, isporučili smo i montirali Sony VPL-PHZ60 laserski projektor te MW Screens Rollfix Pro TabTension elektromotorno projekcijsko platno.

 

 

Interpretacijski centar, Kuća kostrenskih pomoraca svečano je otvorena 1.12.2023. godine. Kućom upravlja javna ustanova Centar kulture Kostrena na čijim stranicama možete saznati više informacija o postavu i radnom vremenu, a mi Vas pozivamo da posjetite centar te saznate više o moru i pomorstvu.

 

Slični projekti