fbpx

Trsatka kripta Rijeka

Klijenti: Turistička zajednica grada Rijeke

Datum projekta: veljača 2023.

Tip projekta: Pro Audio, Video,

Trsatski kaštel jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Rijeke. Ovaj strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu prvi se puta spominje još 1288. godine. Danas predstavlja najveću kulturno – baštinsku atrakciju na području grada Rijeke. Tijekom cijele godine privlači veliki broj domaćih i stranih posjetitelja kojima nudi razne sadržaje i događanja. Upravitelj Trsatskim kaštelom i njegovom ponudom sadržaja je Turistička zajednica grada Rijeke. U sklopu projekta EmoUndergrounds, upravo u cilju poboljšanja ponude, Turistička zajednica grada Rijeke kreće u obnovu i modernizaciju izložbenog postava. U tu svrhu napravljen je koncept nove izložbe koja bi se bazirala na multimedijalnoj opremi te tako pružila novi pristup interpretaciji kulturne baštine. Koncept izložbe u prostoru kripte na Trsatskom kaštelu podijelio je prostor „spilje“ u tri komore koje predstavljaju tri idejno povezana, no djelomično različita interpretacijska iskustva.

Slike projekta

Opis projekta

Od strane klijenta kontaktirani smo kako bi opremili ta tri prostora multimedijalnom opremom. Naša ponuda i sami proizvodi svojim specifikacijama zadovoljili su potrebe klijenta te smo krenuli u isporuku i instalaciju iste. Pošto je kripta zaštičeno kulturno dobro nikakvo narušavanje izgleda i bušenje nije bilo dopušteno pa smo time bili primorani dobro razmisliti o samom načinu montaže. Oprema je u suradnji s konzervatorima, prilagođena i montirana na već postojeće profile koji se nalaze unutar Trsatske kripte.

U prvu od tri izložbene komore koja je zamišljena kao početak multimedijalnog iskustva instalirali smo AllSee AO55 interaktivni display i AllSee TWP43A kiosk s višedodirnim zaslonom i postoljem. Na interaktivnom displayu i dodirnom ekranu posjetiteljima se omogućuje pristup sadržaju vezanih oko razvoja Trsatskog kaštela, ekran omogućuje istraživanje kaštela kroz 3D prikaze povijesnog razvoja gradnje.

Ulaskom u drugu komoru predviđeni su audio zapisi a kao rješenje za audio sustav koji će prolaziti kroz sva tri prostora ponudili smo i montirali šest RCF WMR50T zvučnika, koji se nalaze u početne dvije komore izložbe, kao i dva RCF WMR60T zvučnika na kojima će se reproducirati zvuk materijala koji se prikazuju u finalnoj komori. WMR50T i WMR60T su višenamjenski dvosmjerni zidni zvučnici, pogodni za širok raspon primjena. Njihovi pretvornici visoke kvalitete jamče preciznu reprodukciju zvuka cijelog frekvencijskog pojasa i pružaju impresivne razine zvučnog tlaka za tako kompaktno kućište. Instalacija istih je vrlo jednostavna zahvaljujući namjenskoj priključnoj ploči unutar uključenog zidnog nosača. Zvučnik smo potom montirali na prilagođeni nosač kako bi ga jednostavno pričvrstili na postojeće profile. Zvučnici su spojeni na dva RCF DMA 162P pojačala. Za lakšu kontrolu sustava sve prethodno navedene komponente spojene su na Xilica A0808 digitalni DSP audio procesor.

Posljednja od tri komore zamišljena je kao sam vrhunac interpretacijskog iskustva gdje bi se na sjeverni zida „spilje“ projicirao ciljano određeni produkcijski film. Za potrebe projekcije videa isporučen je Sony VPL-PHZ51 projektor koji je povezan na media player i dva ranije spomenuta RCF WMR60T zvučnika. Sva oprema je ubrzo puštena u rad a izložba otvorena za javnost.

 

Povezano:

Bringing Legendary History to Life: RCF Delivers Immersive Audio at Trsat Crypt

 

Više informacija o samoj izložbi možete pronaći na sljedećim poveznicama:

https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/2023/02/08/tz-grada-rijeke-predstavila-novi-izlozbeni-prostor-u-trsatskom-kastelu-844982

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/slusalice-u-usi-i-u-istrazivanje-trsatskog-kastela-ovo-je-12-skrivenih-tocaka-iz-prica-o-povijesti-gradine/

https://kanal-ri.hr/novi-interpretacijski-sadrzaj-na-trsatskom-kastelu/

https://www.fiuman.hr/obnovljen-izlozbeni-prostor-na-trsatskom-kastelu-uz-novi-virtualni-turisticki-vodic/

Slični projekti