Hard Rock Cafe Dubrovnik - LAV Projekt - opremanje cafea audiovizualnom opremom

Klijenti: Hard Rock Cafe Dubrovnik, Klarisa d.o.o.

Datum projekta: veljača 2023.

Tip projekta: Pro Audio, Video,

Dubrovnik je doista dragulj u kruni hrvatskog turizma. Njegova zadivljujuća arhitektura, bogata povijest i krajolik koji oduzima dah čine ga destinacijom koju morate posjetiti. Stari grad je labirint uskih uličica i drevnih građevina koje su izdržale test vremena, a njegove čvrste gradske zidine dokaz su njegove otpornosti kroz stoljeća. Popularnost Dubrovnika kao lokacije za snimanje filmova i TV emisija, uključujući i kultnu „Igru prijestolja“, samo je pridonijela njegovoj privlačnosti, privlačeći pritom posjetitelje iz cijelog svijeta. S obzirom da Dubrovnik posjećuje golemi broj turista tijekom cijele godine, te se pozicionirao kao jedan od najpoznatijih europskih gradova, kao takav bio je idealni grad za otvaranje prvog licenciranog Hard Rock Cafea u Hrvatskoj.   Hard Rock® Cafe Dubrovnik po prvi put otvorio je svoja vrata u travnju 2023. godine. A mi smo izuzetno ponosni što smo sudjelovali u ovom projektu.

 

 

Slike projekta

Opis projekta

Hard Rock Cafe Dubrovnik smješten je u samom srcu stare gradske jezgre Grada a svoje posjetitelje dočekuje na adresi Poljana Paška Miličevića 4.  Nekadašnji samostan Klarisa koji se nalazio na ovoj adresi tako je pretvoren u prekrasan kafić/restoran koji se prostire na preko 850 četvornih metara. Sastoji se od tri glavna prostora koji mogu primiti više od 400 gostiju, uključujući unutrašnji prostor kafića i Rock shopa, dvorište s terasom i vanjski prostor s pogledom na čuvenu Veliku Onofrijevu fontanu. Interijer krase klasične rock memorabilije, poput gitara, kostima i fotografija poznatih glazbenika, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja će Vas odvesti u svijet rock and rolla.

 

Na naše veliko zadovoljstvo imali smo čast sudjelovati u projektiranju te izvođenju audio i video rješenja za prvi licencirani Hard Rock® Cafe u Hrvatskoj. Kako bi sva naša ponuđena audio i video oprema zadovoljila stroga pravila licence Hard Rock-a, proces je zahtijevao pomno planiranje, pripremu i analizu svih detalja. Za početak, pažljivo smo istražili pa analizirali specifikacije i zahtjeve Hard Rock brenda, vezane uz opremanje cafea audiovizualnom opremom što nam je pomoglo razumjeti specifičnosti audio i video opreme potrebne za ispunjavanje standarda. Kako bi to ostvarili blisko smo surađivali s proizvođačima proizvoda iz naše distributerske mreže. Potrebno je bilo ponuditi opremu najboljih specifikacija koja će zadovoljiti sve potrebne standarde i osigurati vrhunsku kvalitetu. Ponuđeni su proizvodi iz naše distribucije, brendovi s kojima surađujemo duži niz godina i koji na tržište plasiraju vrhunska audiovizualna rješenja: RCF, SONY, ATEN i AUDIX.  Detaljnu pripremu i razradu specifikacija proizvoda koje nudimo zatim smo poslali u Hard Rock International koji je na naše i klijentovo zadovoljstvo autorizirao svu prijavljenu opremu te je ona samim time zadovoljila sve stroge kriterije licence. Na kraju smo s ponosom dokazali da kvaliteta opreme iz naše distribucijske mreže zadovoljava sve standarde Hard Rock licence te smo započeli s nabavom i implementacijom iste.

 

Audio

 

Projektno smo prostor koji se prostire na više od 850m2 podijelili na ukupno 8 međusobno povezanih zona u kojima smo instalirali opremu. Glavni zahtjev klijenta je bila vrlo dobra pokrivenost zvukom cijelog prostora, a da bi to i ostvarili koristili smo kombinaciju RCF zvučnika. Za unutrašnji prostor koristili smo 23 RCF Compact M06 zvučnika s okretnim nosačima koje smo montirali na metalne profile. Compact M06 koristili smo u gotovo svim zona prostora (Cafe i Rock shop), a služiti će najviše za reprodukciju pozadinske glazbe. Hard Rock Cafe Dubrovnik krasi predivan atrij za koji smo isporučili i instalirali RCF P 3108 vodotijesne zvučnike za vanjsku upotrebu. Pošto će se u Hard Rocku zasigurno održavati puno prije svega glazbenih događaja, za potrebe ‘’live’’ reprodukcije isporučili smo dva mobilna audio sustava. Za unutrašnju manju pozornicu koristili smo RCF TT+ seriju odnosno dvije RCF TT 515-A aktivne zvučne kutije u kombinaciji s dva RCF TT 808-AS aktivna subwofera. Na većoj vanjskoj pozornici montirali smo dvije RCF TT 22-A II aktivne two-way zvučne kutije visoke izlazne snage s RCF TT 18-A II subwooferima.  U sanitarnom čvoru cafe-a koristili smo RCF PL 8XB ugradbene zvučne kutije. Za potrebe informiranja gostiju preko razglasa, a i druge primjene, isporučili smo AUDIX AP62 OM5, bežični mikrofonski set koji se sastoji od AUDIX R62 dvokanalnog prijemnika i dva ručna dinamička prijenosna OM5 mikrofona.   Sve navedene zone međusobno su povezane audio linijama koje prolaze kroz modularni processor Xilica Solaro FR1, putem kojeg smo dobili mogućnost preusmjeravanja raznih izvora zvuka u različite zone Hard Rock cafea preko isporučenih tableta.

 

Video 

 

Uz audio za Hard Rock Cafe Dubrovnik isporučili smo i video sustav. On se sastoji od 6 Sony BRAVIA FW-55BZ40H/1 4K Ultra HD profesionalnih ekrana koje smo montirali na Edbak TWB1 nosače. Na njima će biti omogućen prijenos službenih Hard Rock video materijala sa servera. U atriju se nalazi i Sony VPL-PHZ61 projektor koji je instaliran u kućištu za vanjsku upotrebu zajedno s platnom za prikaz materijala. Za potrebe prijenosa live događaja instalirana je Sony SRG-300H Full HD daljinski upravljana PTZ kamera, koja omogućuje snimanje raznih pozicija poput primjerice događanja na unutrašnjoj maloj pozornici i reprodukciju tog materijala uživo na vanjskom platnu i Bravia display-ima.  Kako bi se ta reprodukcija omogućila te bila kvalitetna uz što manje latencije implementirali smo modularni matrični preklopinik ATEN VM1600A u kombinaciji s ATEN VM7814 HDMI ulaznim i ATEN VM8514 HDBaseT izlaznim modulima što nam je omogućilo daljnu distribuciju signala putem HDMI kablova. Kako bi se taj signal mogao prikazati u 4K formatu, VM1600A smo kombinirali s ATEN VE816R ekstenderima, te tako dobili mogućnost slanja 4k video signala do 100m udaljenosti odnosno pokrivenost skoro cijelog objekta. Potpunu kontrolu audio i video sustavima omogućuje ATEN VK2200 centralni kontrolni sustav, druga generacija Atenovog Control Boxa čiji je processor najviših performansi u seriji. Jednostavno rukovanje ovim procesorom omogućuje ATEN VK330 10.1” dodirni panel (Touch Panel) koji s predinstaliranom ATEN Control System aplikacijom dizajniran za integriranu upotrebu s ATEN centralnim kontrolnim sustavom. Pomoću njih klijent ima mogućnost odabira, te kontrole svih audio i video ulaza/izlaza unutar svih zona Hard Rock Cafea. Zahtjeve stabilnosti mreže napajanja u sustavu riješili smo implementacijom ATEN OL3000HV neprekidnog napajanja, a ovaj profesionalni UPS osigurava napajanje u nuždi kada ulazni, glavni, izvor napajanja zakaže.  Napajanje je upareno s napojnim panelima ATEN PE8208 i ATEN PE8216G koji pružaju višestruke mogućnost kontrole te daljinsku kontrolu utičnica prema pojedinim ili grupama utičnica što omogućuje kontrolu i praćenje statusa napajanja svi uređaja u sustavu. Također za potrebe buduće nadogradnje sustava isporučna su i dodatna proširenja kontrolnog sustava.

 

 

Tijekom cijelog procesa održavali smo jasnu komunikaciju s našim klijentom, osiguravajući pritom njihovu uključenost u svaki korak projekta. Upravo to nam je pomoglo osigurati vrhunski finalni proizvod koji je ispunio sve klijentove potrebe i zahtjeve. Naš je tim neumorno radio da bi se osigurala besprijekorna instalacija kako bi svi posjetitelji mogli uživati u nevjerojatnom zvuku i vizualizaciji po kojima je Hard Rock Cafe brend i poznat. Sveukupna instalacija obavljena je u vrlo kratkom roku te je prvi hrvatski licencirani Hard Rock Cafe otvorio svoja vrata sredinom travnja.

 

Više informacija o Hard Rock Cafe-u Dubrovnik i  njegovim eventima saznajte na njihovim društvenim mrežama.

InstagramFacebook 

Slični projekti