fbpx

Klijenti: Župa Sv. Nikola Tavelić u Rijeci

Datum projekta: 30.08.2022.

Tip projekta: Pro Audio,

Imali smo čast i zadovoljstvo sudjelovati na projektu opremanja franjevačke crkve i samostana Sv. Nikole Tavelića u Rijeci. Crkva je izgrađena 1988. godine te odiše svojom duhovnom, kulturološkom i umjetničkom vrijednošću. Kao predvodnik moderne sakralne arhitekture u Hrvatskoj, crkva Sv. Nikole svojim je neobičnim, „stršećim“ izgledom postala prepoznatljivi vizualni i prostorni marker zapadnog dijela Rijeke. Sami izgled crkve često je uspoređivan s bijelom golubicom i Noinom arkom te se smatra najboljim ostvarenjem arhitekta Magaša.

Slike projekta

Opis projekta

Zbog dotrajalog sustava ozvučenja kontaktirani smo kako bi ponudili modernije i kvalitetnije rješenje, koje svojom instalacijom neće narušiti vizualni identitet prostora a pritom obogatiti kvalitetu zvuka liturgijskog slavlja. S obzirom da je crkva arhitektonski vrlo složena te dominiraju velike ravne betonske površine i nekoliko apsida u kojima je duborezima ruskog umjetnika Zvjagina prikazan Križni put, dolazimo do problematike akustičnosti i uspješnog ozvučavanja samog prostora.

Imajući u vidu veličinu prostora te blagu kosinu poda prema oltaru crkve bilo je potrebno implementirati rješenje koje će u tim uvjetima omogućiti pravilno pokrivanje prostora zvukom, kao i visoku razumljivost govora tijekom liturgije.

Kako bi što kvalitetnije riješili navedene probleme, nakon pažljivog projektiranja i prezentacije rješenja, investitor se odlučio za zamjenu kompletnoga postojećeg audio sustava. Tako smo osmislili i instalirali ozvučenje koje se bazira na RCF, AUDIX i XILICA komponentama. Za ravnomjernu pokrivenost zvukom cijelog prostora, iznad oltara i na stupove ispred prostora za vjernike, instalirali smo četiri bijele trosistemske nazidne RCF L2406T-W column zvučne kutije. RCF L2406TW opremljen je sa šest 5″ woofera i četiri kupolasta visokotonca od 1″ postavljenih ispred središnjih woofera. Ova posebna izvedba dopušta koherentnu disperziju zvuka minimizirajući jeku. Širok vodoravni kut pokrivanja i kontrolirana okomita disperzija omogućuju ispravnu reprodukciju zvuka na široko područje i pomoć u ograničavanju mikrofonije te zvuka koji odjekuje. Kako bi poboljšali razumljivost govora na zvučnicima smo aktivirali i govorni filter. U apside iznad sedesa i pozicije zbora, iznad duboreza vizualno neprimjetno, implementirali smo i četiri RCF DM41-W dvosistemske nazidne zvučne kutije. Zvučnici pružaju prirodnu i glatku reprodukciju te su upravo zato idealno rješenje kao izvor zvuka ukomponirani u apside crkve. Na samom ulazu u crkvu, iznad vrata instalirali smo i dvije dvosistemske nazidne RCF MQ 80P-W zvučne kutije. Pošto su zvučnici pogodni za vanjske instalacije (IP 55), odabrali smo ih kao naše rješenje za pokrivanje prostora na otvorenom ispred same crkve. Kako bi klijentu omogućili lakšu i bolju kontrolu nad cijelim sustavom, u prostoriju sakristije instalirana je kontrolna RCF MR 40-W zvučna kutija.
Zvuk u crkvi treba biti što prirodniji, a uz to je visoka razumljivost govora neophodna. Kako bi osigurali kvalitetnu reprodukciju govora, ponudili smo Audix M1250BS mikrofone kao rješenje za oltar i ambon. M1250BS su mikrofoni sa supercardioid kapsulom, (tzv. „shotgun“), koja je usmjerene karakteristike pa tako najbolje “lovi” zvuk koji je ispred samog mikrofona dok istovremeno minimalno reagira na bočne izvore. Za mobilne potrebe liturgije ponudili smo Audix AP42 OM2A bežični mikrofonski set koji se sastoji od 2 OM2 ručnih transmittera i R42 dvokanalne baze, jedan naglavni Audix HT7 BG3P kondenzatorski omnidirekcionalni mikrofon te Audix B60 bodypack bežićni odašiljač. Kako bi se pojačao prijem signala bežičnih mikrofona i sama funkcionalnost, instaliran je i par Audix ANTDA4161 usmjerenih aktivnih antena. Mikrofoni su se pokazali kao odlično rješenje i omogućili glasniji rad sustava ozvučenja, a da istovremeno ne dolazi do mikrofonije. Cijelim audio sustavom upravlja oprema ugrađena u rack ormar u sakristiji crkve, a glavna komponenta sustava jest Xilica A0808 Neutrino, digitalni procesor zvuka (DSP) koji kontrolira sve ulazne kanale, procesuira audio signal i šalje ga, preko pojačala, prema određenim zonama u samoj crkvi. Cijeli sustav je većim djelom automatiziran, a za potrebnu ručnu kontrolu, poput odabira ulaznih kanala, kontrola glasnoće i odabir izlaznih zona, ugrađen je 7″ Android dodirni panel s instaliranom XILICA Xtouch aplikacijom. Panel je programiran tako da jednostavnim sučeljem omogućuje korisniku svu potrebnu kontrolu nad sustavom.
Pored svih ugrađenih uređaja, položeni su i novi kablovi za sve pozicije instaliranih zvučnika.
Klijent je izuzetno zadovoljan rezultatima dobivenim novim audio sustavom i jednostavnošću korištenja, a mi smo ponosni da smo uspjeli odgovoriti na ovaj poprilično zahtjevan izazov.

 

Povezano:

LAV Project opts for RCF at Franciscan Church and Monastery of St. Nikola Tavelić

Slični projekti